Innerlijke familie


Zijn dit gedachten die wel eens door je hoofd gaan?
  • Yes dat gaan we doen!!
  • Dit moet gedaan worden dus dit maken we nu af, de rest moet wijken.
  • Ik wil graag de harmonie tussen ons bewaren, dus zeg ik maar niets.
  • Wat is goed voor mij?
Herkenbaar?

Bovenstaande gedachten zijn typische beweegredenen van jouw 4 innerlijke familieleden. Als mens hebben we één fysiek lichaam dat ruimte biedt aan wensen, verlangens en behoeften. Het komt nogal eens voor dat die behoeften niet op één lijn staan en soms zelfs lijnrecht tegenover elkaar. Dat kan (innerlijke) onrust, onzekerheid en frustratie tot gevolg hebben. Als je innerlijk veel verdeeldheid merkt is het lastig om je in de buitenwereld duurzaam staande te houden. Je persoonlijke effectiviteit en/of jouw gezondheid komt in het gedrang. Vage klachten die je wegmoffelt onder het noemer ‘er heerst van alles’, ‘straks wordt alles beter’, ‘het is winter’ etc.  

Iedereen heeft een innerlijke familie, vier gezichten van jezelf, vier brillen die je op kunt zetten, vier schilden waarmee je kunt communiceren bestaande uit het meisje, het jongetje, de man en de vrouw. Dit zijn archetypen (Carl Jung) die staan voor een universele verzameling van eigenschappen van je persoonlijkheid die ligt opgeslagen in ons collectieve onderbewustzijn. De innerlijke familie maakt duidelijk wat er van binnen gebeurt. 

  • Het meisje zorgt ervoor dat je kunt liefhebben en dat je met de ander kunt verbinden.
  • Het jongetje is datgene waarvoor je elke dag opstaat. Hij laat je met enthousiasme ergens aan beginnen zodat je vol energie kunt ‘spelen’.
  • De man staat voor denk- en daadkracht, hij zorgt ervoor dat je je doelen bereikt 
  • De vrouw is je innerlijk weten. Dankzij haar weet je wat je waard bent en wat je nodig hebt om gelukkig te zijn.

De kunst is jouw familieleden te leren kennen en zo goed mogelijk met elkaar te laten samenwerken. Op die manier haal je het beste uit jezelf en anderen.

Wil je ook het beste uit jezelf halen?
Laat mij je bellen of mailen