Man-zijn in tijden van corona valt niet mee. Hij kan op zijn borst trommelen, maar wie hoort hem? Hij wil een mentale of fysieke krachtmeting, maar met wie? De pandemie zorgt voor ‘genderspanning’. In het pre-coroniaanse tijdperk kon hij nog zijn gang gaan, maar met alle beperkingen valt het de man soms zwaar. Hoe komt dat?

Geen wedstrijdje meer wie het verst piest
Mannen meten zich aan elkaar op het gebied van intelligentie, kracht of humor. Wie maakt de beste grap? Wie heeft alle kennis paraat of wie wint met armpje drukken? Samengevat: wie piest het verst? Afgeleid van klassieke eigenschappen zoals controle willen hebben (kennis = macht = controle) of dominant willen zijn (kracht). En humor is duidelijk. Want niemand wil een vent die er op een verjaardag bij staat als een uitgebluste bos bloemen.

Maar wat moet de man nu met corona? Sparren met dat brein op werk of school gaat niet, je torso etaleren in de gym of sauna evenmin. En de man die het van zijn grappen moet hebben, loopt tegen een gesloten kroegdeur op. Het sociale leven is tot stilstand gekomen en tast daarmee ook het man-zijn aan. Maar dat is nog niet alles.

Klachten niet melden
Mannen mogen niet zeuren. ’s Avonds een vent, ’s ochtends een vent. Eigenlijk altijd een vent. Stoer, zelfredzaam en heldhaftig. Noem hem nog liever een asociale eikel dan een mietje. Maar psychische klachten kunnen worden versterkt door corona en op tijd aan de bel trekken is belangrijk. De organisatie ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en geven aan dat mannen klachten minder snel rapporteren dan vrouwen. Opgekropte woede kan zelfs ontsporen in huiselijk geweld. Daar was al een stijging in te zien vlak na de eerste virusmaatregelen vorig jaar.  

Zorgtaken overnemen
Dan zijn er nog de zorgtaken. In Nederland geldt nog steeds een traditionele rolverdeling in huis waarbij de vrouw meer zorgtaken op zich neemt. Extra lastig tijdens corona, omdat het merendeel van de vitale beroepen uit vrouwen bestaat. Daardoor moeten veel mannen nu thuis zorgen voor de kinderen en dat kan spanningen geven. Maar gelukkig kúnnen mannen het wel. Jens van Tricht, directeur van mannenemancipatie-organisatie Emancipator vertelt in Trouw: “We moeten erkennen dat mannen deze rol, die van hoeder van het huis, kunnen hebben. Mannen worden nog steeds vooral aangesproken op hun rol als kostwinner en op hun carrière. Nu is het moment waarop we mannen moeten ontslaan van die verantwoordelijkheid en zeggen: richt jij je op de zorg voor je kinderen en je partner met dat vitale beroep.” De vraag daarbij is natuurlijk: willen mannen dat ook?

Gelukkig is er meer wat een man een man maakt
Natuurlijk heeft De Man veel meer in zijn mars dan oeroude gedragsprincipes en rolverdelingen. Luister maar eens naar zanger Racoon:


Krijg jij erkenning en waardering als man?

Jij wilt succesvol zijn als man en dat betekent: aan jezelf werken. Maar misschien vind je het ook lastig om over je gevoel te praten. Bedenk dit: je bent geen mietje als je met jezelf aan de slag gaat! Kom er bijvoorbeeld met de CREF-Methode achter waar jouw behoeftes liggen. Want doe je niks met klachten als oververmoeidheid, stress, depressie of een trauma? Dan hoopt het zich op met vervelende gevolgen als resultaat. Gelukkig kan ik je helpen met mijn paarden. Ze sporen belemmeringen op zodat jij of jouw partner op zoek kunt gaan naar de oplossing.

Lees meer over paardencoaching

Wil je ook het beste uit jezelf halen?
Laat mij je bellen of mailen

    Categorieën: Blog

    0 reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *