Hechting is een mooi verschijnsel. Van nature willen baby’s een sterke emotionele band aangaan met hun ouders. Maar dat betekent niet dat hechting zomaar vanzelf gaat. Onveilige situaties kunnen zorgen voor een verstoring van deze belangrijke emotionele verbintenis. Als ouder heb je signalen van je kind niet altijd door. Of je denkt dat het een fase is die erbij hoort. Logisch, maar het kan vervelende gevolgen hebben voor de ontwikkeling, zoals leren of het aangaan van relaties. Op tijd hechtingsproblemen herkennen is dus belangrijk.

Hechting in de buik
De geboorte is niet de eerste dag van jullie band. Hechting tussen moeder en kind ontstaat al in de baarmoeder. De baby hoort niet alleen geluiden en stemmen, maar voelt ook jouw rust of juist onrust. Heb je bijvoorbeeld spanningen op je werk en maak je daardoor veel stresshormonen aan? Dan vinden die via de navelstreng zijn weg naar de baby. Op die manier worden prettige of onprettige ervaringen al vroegtijdig opgeslagen. Plezierige prikkels zorgen daarom voor een goede hechting tussen jou en je kind. De baby voelt zich geliefd en veilig.  

Veilige hechting
Als de hechting tussen ouder en kind goed verloopt, wil het kind graag getroost worden door de ouders of verzorgers. En voelt het kind zich op het gemak? Dan gaat hij of zij zelf op onderzoek uit. Kortom, er is een gezonde balans tussen huilen en lachen. Een goede hechting stimuleert de nieuwsgierigheid en leergierigheid.

Onveilige hechting
Er kan helaas ook van alles gebeuren waardoor kinderen hechtingsproblemen ontwikkelen. Denk aan een impactvolle zwangerschap, een bevalling met interventie(s), ziekenhuisverblijf voor het kindje, overmatig huilen, ongewenste zwangerschap, niet beschikbare ouder, verwaarlozing binnen het gezin of relatieproblemen. Maar het kan ook zijn dat je helemaal niet doorhebt dat wat jij meemaakt het kindje kan beïnvloeden. Reken het jezelf niet aan, maar onderzoek hoe jouw leven er tijdens de zwangerschap uitzag. Worstelde je nog met een onverwerkt trauma? Was je overspannen, en nam je geen rust? Eiste jouw werk veel aandacht op?

Het is goed om zoveel mogelijk rust te creëren voordat het kindje komt.

Onveilige hechting laten kinderen op verschillende manieren zien:

  • Angstig
    Daarbij kan zijn of haar gedrag tegenstrijdig lijken: heel stevig vastklampen aan de ouder en vervolgens ineens loslaten.

  • Uit de weg gaan
    Kinderen reageren nauwelijks op mensen of zijn erg op zichzelf. Fysiek contact gaan ze uit de weg en ze proberen alles zelf op te lossen.
  • Verward
    Als kinderen bang zijn voor hun verzorgers of niet weten hoe ze moeten reageren, is dat een zeer onveilige hechting. Het kan bijvoorbeeld komen door verwaarlozing of geweld.

Het kan zijn dat je de gevolgen van onveilige hechting pas op latere leeftijd herkend. Denk aan problemen op school, moeilijk vrienden kunnen maken, veel gamen, eetstoornissen, probleemgedrag, eerder het huis uitgaan of een verslaving.

Aan de slag in alle rust
Veel kinderen in Nederland hebben in meer of mindere mate last van hechtingsproblemen. Herken jij signalen bij jouw kind of vind je dat juist lastig? Dan is het goed om daar wat mee te doen. En daar help ik je graag mee. In mijn praktijk zie ik dat hechtinsproblemen kunnen ontstaan uit onvoldoende basisvertrouwen. De prenatale periode, de geboorte en de vroege kinderjaren zijn van cruciaal belang voor een evenwichtig basisvertrouwen van je kind. Kinderen hebben een eigen belevingswereld en zijn op zoek naar veiligheid. Persoonlijke aandacht hebben ze nodig. Als volwassenen vergeten we dat nog wel eens, omdat kinderen worden meegenomen in onze waan van de dag. Tijd voor een rustmoment dus. Met mijn paarden sporen we oorzaken op en gaan we in jullie tijd en tempo aan de slag.


Coaching met pony’s en paarden
Kinderen voelen zich vaak op hun gemak bij dieren. Ontspanning in het lichaam is het begin van herstel. Ik geef individuele begeleiding aan kinderen en hun ouder(s). Daarnaast bied ik als gecertificeerd coach twee unieke trainingsmethodes aan: Pony Power voor kinderen en Paardenkracht voor Pubers. Hierbij richten we ons op emotionele groei en sociale ontwikkeling.


Benieuwd? Neem vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder.


    Categorieën: Blog

    0 reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *