Knuffelen of even stevig vastpakken. Een omhelzing doet vaak meer dan 1000 woorden. Maar helaas, door corona is fysiek contact moeilijker dan ooit. Onze huidhonger wordt maar niet gevoed. Anderhalve meter lijkt niks, maar is een eindeloze afstand voor ons sociale knuffeldier, de mens. Waarom hebben we toch zo’n behoefte aan ‘hugs’?

Het meisje in ons
Laten we voor het antwoord op die vraag eerst bij onszelf naar binnen gaan. Carl Jung was een Zwitserse psychiater en psycholoog en beschrijft persoonlijkheidstypen. Die kun je vertalen naar onze innerlijke familieleden: de vrouw, de man, het jongetje en het meisje. Allemaal willen ze wat anders. Het meisje in ons wil liefhebben en verbinden met de ander. Ze wordt blij van knuffelen en dit is waarom:

Knuffelen is van levensbelang
Geborgenheid en veiligheid. Het is een menselijke basisbehoefte die ligt besloten in een warme knuffel. Baby’s die niet genoeg worden geknuffeld, ontwikkelen zich minder snel. Aanraking is van levensbelang en de allereerste verbinding buiten de baarmoeder. Het zorgt voor hechting, maar ook voor zelfvertrouwen. Zo blijft knuffelen op latere leeftijd een primaire levensbehoefte. We blijven tenslotte groepsdieren en zo voelen we ons minder eenzaam. 

Knuffelen is gezond
De kwaliteit van een knuffel is belangrijk: oprecht en lekker stevig. De afkomst net zo: die opdringerige buurman houd je liever op anderhalve meter afstand. Maar ook de kwantiteit. Hoevéel innige omhelzingen staan aanbevolen in de bijsluiter? Volgens neuro-econoom Paul Zak maar liefst 8 per dag. Er komt namelijk een plezierig stofje vrij met de naam oxytocine. Dat vermindert stress en is goed voor je immuunsysteem. Fysiek contact in coronatijd is alleen lastig, dus wees creatief met knuffels! Pak je kat, hond, parkiet of huisgenoot erbij. 

Knuffelen versterkt de relatie
Beginnende tortelduiven knuffelen zich suf. Want bij iedere aanraking voel je je meer vertrouwd bij de ander. Ook heeft het een positief effect op vriendschappen. Een schouderklopje of aai over de bol versterkt de band. En bij collega’s? Dat is natuurlijk lastig met werken op afstand. Onthoud als het straks weer kan: van fysiek contact wordt je collega hulpvaardiger, vrijgeviger en eerlijker. Wel plechtig beloven dat je daar geen misbruik van maakt 🙂

Lockdown-proof alternatieven
Het meisje in jezelf wil dus knuffelen, maar daar zet corona soms een streep door. Gelukkig zijn er lockdown-proof alternatieven waar het meisje blij van wordt. Zoals een uitgebreid bad, samen naar muziek luisteren, wandelen in de natuur of iets warms eten. Want ook op die manieren kan ze verbinden en tot rust komen.

Heb jij problemen met hechting of basisvertrouwen?
Heb je een knuffel nodig? Of heb je moeite met vertrouwen en vind je dat juist lastig? Als sociale omstandigheden een obstakel zijn, kan het jouw persoonlijke ontwikkeling goed in de weg zitten. De CREF-behandeling kan helpen. In een rustige omgeving gaan we met behulp van het paard op een dieper niveau kijken naar oorzaken. Benieuwd?

Lees meer over de CREF-behandeling


Neem contact met mij op

    Categorieën: Blog

    0 reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *